puree van peterseliewortel en peekes, paddestoeltjes en Biefstuk.
500 gram peterseliewortel - 2 grote wortels - 2 uien - 3 tenen knoflook - 1 tak tijm - 2 handvol paddestoelenmix - klont boter - eventueel een stukje gember of gemberpoeder - steak was een stiploin maar kan eender welk mals steakske zijn - eventueel een beetje zout en peper - eventueel nog wat rauw groensel (rucola, ijsbergsla, whatever)
schil de wortels. De peterseliewortel mag maar moet niet geschild worden, wel goed wassen. pel de uien en de knoflook. Snij de wortels en de peterseliewortel in schijfjes. Plet de look en ga er nog eens met je mes door. Snij 1 ui in groffe reepjes, rasp de andere.
neem 2 kleine kookpotten. Doe in elk een beetje boter, een deel van de gesneden ui, 1 geplette lookteen, en een stukje tijm en fruit even. doe bij de ene pot de wortelen en een klein stukje gember of een beetje gemberpoeder. In de andere pot driekwart van de peterseliewortel. Laat een kwartiertje koken met weinig bijgevoegd water (hou wel in de gaten voor aanbranden), dit worden 2 pureetjes. Kook ondertussen ook de overgebleven peterselieschijfjes in een derde pot. een kleine 10 minuutjes, en giet af. Giet de andere potten ook af maar gooi het vocht niet weg, het zit vol gezonds, je kan het drinken of gebruiken als bouillonnetje.
Maak puree van de wortels en de peterseliewortel met de stamper of de mixer (romiger). Doe ze in een kleine ovenschaal en zet ze in de oven op een 100 graden om warm te houden. (ik deed tussendoor wat afwas dan staat de keuken niet vol).
Neem 2 bakpannen. Fruit in de ene de geraspte ui met de derde lookteen, voeg de overgebleven schijfjes peterseliewortel bij en bak knapperig. Schep ze in een schotel en bak in dezelfde pan de paddenstoelenmix. Bak ondertussen in de 2de pan de steak. Serveer alles.
Ok, mijn manier van serveren krijgt geen schoonheidsprijs en het restje ijsbergsla staat er niet bij op, die vergaten we bijna te eten. Het was ook iets langer kokkerellen dan gewoonlijk. Dat komt door de extra wortelpuree van een restje, en doordat ik ook de gebakken versie van de peterseliewortel wou proeven. Zonder die extra's heb je ook niet al je potten nodig 😁
het recept was voor 2 personen, maar eerlijkheidshalve, ik heb m'n bordje niet opgekregen.
PS. ik zal me de volgende keer eens bezighouden met de recepten in m'n kookboek te tikken maar dat is wel meer gedoe dan hier gewoon tikken.